perjantaina, elokuuta 04, 2006

Musakasta

Yleisön pyynnöstä: musakas.


Tätä safkaa nimitellään meillä musakakseksi, mahdollisimman monin virheellisin taivutusvariaatioin. Se taas juontaa siitä, kun kerran olin työkeikalla helsinkiläisessä kreikkalaisravintolassa: koska olin töissä, en syönyt mitään. Omistaja, vanha kreikkalaissetä, järkyttyi kovasti ja mutisi sitten "ei mitään! ei edes musakasta! Kuinka voi ELÄÄ ilman musakasta?"

No siis: mielestäni munakoisot ovat tyystin vailla kitkeryyttä, josta antiikkiset keittokirjat valittelevat. Siksi en suolaile palasia. Ehkä on harrastettu jotakin kasvinjalostusta tms? Suolaa, jos haluat.

2-3 munakoisoa
400-500g jauhelihaa
tölkillinen tomaatteja
sipulia, valkosipulia, (paprikaa)
paljon juustoraastetta
4-5 tuoretta tomaattia
erinäisiä mausteita

Aloitetaan kokkailu tekemällä paistinpannussa jauhelihasoosi: paistetaan jauhelihaa jostakin elukasta, jota halvalla sai. Olen käyttänyt nautaa, lammasta ja sikanautaa (jännä eläin!). Sorkitaan kokkareiksi paistuessa, ei mahdottoman pieniä murusia. Paistellaan siinä samalla sipuli tai kaksi, viipaleina tai silppuna. Sekä tarpeellinen määrä valkosipulia. Jos kotona sattuu olemaan paprikaa, silputaan sitäkin joukkoon. Kun liha on puolikypsää, kaadetaan joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa. (Kuivattua) basilikaa ja oreganoa menee ainakin puoli kourallista, timjamia, rakuunaa ja rosmariinia riittää teelusikallinen. Jos käytät lampaanlihaa tai rasvaista sikaa, hulauta joukkoon lisäksi salviaa ja/tai kynteliä. Minttu sopii possunlihan kanssa mainiosti, samoin meirami. Älä pihistele mausteiden kanssa. Jauhetaan myös mustapippuria ja tarpeen vaatiessa heitellään jotakin suolapitoista (ketjap manis, tavallinen soijasoosi, suola,..) - paitsi jos aiot käsitellä ne koisoviipaleet suolalla. Annetaan kastikkeen kiehuskella siinä, ei ihan kuiviin mutta kuitenkin. Kastikkeen tulee olla mausteista.

Leikellään munakoisot viipaleiksi: enintään puolisenttistä viipaletta, ei liian paksua. Mitä ohuemmiksi viitsii leikata, sen parempi. Lorautetaan oliiviöljyä uunivuokaan. Peitetään vuoan pohja munakoisoviipaleilla. Kauhotaan pannusta jauhelihasoosia niin että munakoisot peittyvät. Pannaan pannu takaisin hellalle, se kiehuu edelleen kuiviin... tarkoituksella. Jos liha ei ole ihan kypsää vielä, se kypsyy edelleen uunissa.

Ripotellaan vuokaan juustoa niin paljon, kuin kehdataan.

Toinen kerros munakoisoa. Viipaleita tai kuutioita tai mitä nyt tulikaan leikeltyä. Jos elvistelee leikkaamalla paperinohuita viipaleita, saa huoletta latoa niitä päällekkäin, limittäin jne. Lisää soosia, lisää juustoa.
Tehdään kolmas kerros, jos jotain jäi - tai jos vuokaan mahtuu.

Sitten peitetään vuoka juustoraasteella.

Ja juustoraaste päällystetään tomaattiviipaleilla.

Tässä on se vitsi, että ruoka on kauan uunissa ja juusto (etenkin kevytjuustot) tuppaavat kuivumaan turhaan. Tomaatti estää kuivumisen.

Kokkailu on nopeaa. Eli samalla kun soosi kypsyy, leikellään munakoisot. Niistä irtoaa tietenkin paljon nestettä, siksi soosi saa olla kuivakkaa.

Juustoraasteen määrää rajoittaa vain a) pelko ahterin leviämisestä b) rahapula. Tosin täällä juusto on puolta halvempaa kuin suomessa, hyvästi vyötärö... Eiliseen safkaan taisi mennä puolen kilon juustoraastepussista (gouda40%) noin 4/5. Röyh. (Mut hei, jauheliha olikin naudanpaistijauhelihaa ja ruoassa ei ollu yhtään hiilareita, et kyl se niinku... tai siis...)
Sanoisin, että itse kokkailuun menee ehkä 20 minuuttia, jos ei tarvitse nylkyttää juustoa pikkupikkuraastimella vaan ostaa sen valmiina (tai käyttää jotakin ihmekonetta?). Vartissakin selviää.

Uunissa tämä ihanuus onkin sitten ainakin tunnin. Puolitoista tuntia ei ole liioittelua. 175 astetta voisi olla sopiva lämpö, tai 150. Ei se niin nugaata ole. Oleellista on, että munakoiso on hyvin hyvin kypsää ja imee maut itseensä. Yli kahta tuntia en suosittele, safka kuivuu liikaa.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kuulostaapa hyvältä, tätä meillä tehdään ensi viikonloppuna :)


Niina

2:26 ip.  
Anonymous Tassu said...

Yoen blogiin olit kommentoinut jotain rakonestolaastareista. Laitapa niistä postaus kuvien kanssa, kiinnostaa kovasti!

11:10 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home