sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

postin tuo, postin tuo Pate jokasen luo

En liene muistanut ilmoittaa, että Museovirasto ystävällisesti lähetti vientiluvan jälkikäteen kotiini. Kaappi (jonka ikä oli se 79 vuotta, vai mitä) on siis laillisesti maassa.

Minulla oli osoitteenluovutuskielto väestörekisterissä erinäisistä syistä: sieltä ei siis ole mennyt osoitteenmuutos yhtään mihinkään. Kätevästi lähettelen niitä jälkikäteen sinne sun tänne. Postillehan se on ilmoitettu jo ennen muuttoa, JA maksettu ylimääräiset rahat siitä hyvästä että kääntävät postia vähän kauemminkin. Ja HAH, sanon minä. Esimerkiksi veroilmoitus ei koskaan päätynyt tänne. Piti soittaa verovirastoon, josta ystävällinen virkailija lähetti minulle uudet paprut. Norjasta vanhaan osoitteeseen lähetetty kirje ei koskaan päätynyt tänne. Odoteltuani useamman viikon otin yhteyttä Postiin, josta sain standardivastauksen:

Jälkikäteen tapahtunutta on vaikea selvittää, mutta pyrimme tulevaisuudessa toimimaan lupauksemme mukaisesti. Ai miten sitä voisi ETUkäteen selvittää?
Postinjakeluun liittyvissä asioissa kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä lähimpään postiin tai Postin asiakaspalveluun 0200 71000 (pvm/mpm), joka palvelee ma-pe klo 8-20 ja la klo 9-14. Viipymättä? Miten määritellään se kohtuullinen viive? Entä jos en TIEDÄ että minulle on lähetetty jotain edell. osoitteeseeni?
Pahoittelemme Teille aiheutunutta ylimääräistä vaivaa. Asiakkailta saatu palaute on tärkeää toimintamme kehittämisen kannalta. Toivottavasti olette tyytyväinen palveluihimme jatkossa.

Kun ihan samoja ongelmia oli Suomessa asuessani kaiken aikaa, on ollut jotenkin käsittämätöntä seurata saksalaisen postin toimintaa. Rivitalossa posti tuodaan ovelle. (Suomessahan posti noudetaan postilaatikosta, joka on jossakin pihan toisella puolella tms.) Ihmeteltyämme muutamia viikkoja olemme vihdoin uskoneet, että meillä jaetaan posti kahdesti päivässä. Tämä saattaa johtua siitä, että kuulumme Bürostadtin postinjakoalueeseen, mutta hienoa se on. Paketit kannetaan ovelle. Siitä ei veloiteta erikseen. Kerran emme olleet kotona, ja paketti annettiin naapurille ja meille jätettiin lappu että naapurista saa hakea (tämä on tietysti outoa, mutta koska meillä on ihanat naapurit, ei valittamista.) Postitoimipaikat eivät ole auki yhtään sen pidempään kuin Suomessakaan, mutta postimerkkiautomaatti palvelee ympäri vuorokauden.

Odotan pelolla, milloin täälläkin joku vennamo alkaa tehostaa postin toimintaa ja kaikki muuttuu sata kertaa kalliimmaksi. Tässä systeemissä on muuten eräs hieno piirre, jota suomalaiset eivät millään ota uskoakseen: postinkantaja ei varmaan saa hääppöistä palkkaa, ja yhteiskunnalle postitoiminta tällä tavoin lienee tappiollista, MUTTA: se työllistää. Saneeratussa Suomen postissa tuotetaan voittoa, jolla sitten maksellaan työttömyysturvaa tai toimeentulotukea niille, jotka voisivat jakaa postia. Työttömillä on ankea olo. Asiakkaat eivät ole iloisia, kun posti kulkee hitaasti ja sittenkin se pitää hakea loskassa kahlaten 100m päästä. Mää vaan sanon.

Noin yleisemminkin, julkisen sektorin yksi suuri tehtävä olisi toimia työvoimapuskurina. Liike-elämä on mitä on, ja sillä on oltava toki mahdollisuuskin toimia omien periaatteidensa mukaisesti. Yhteiskunnassa ei kuitenkaan määräävänä tekijänä saa olla liike-elämä, eikä julkisen rahavaraston tehtävä ole korjata sitä minkä kokoomus rikkoo. Pitää pystyä hyväksymään se, että työelämässä on hiljaisia ajanjaksoja, ja silti palkka juoksee. Jos joku haluaa ottaa riskejä, tehdä välillä 16h työpäiviä ja olla välillä työttömänä, sen pitää olla oma valinta eikä pakko. Eikä se saa koskaan, missään tilanteessa, olla vaihtoehtona matalapalkka-aloilla.

Pitäisi olla suoja, että alle 1500€/kk ansaitsevia ei saa lomauttaa eikä palkata määräaikaisiin työsuhteisiin. Ihmiset eivät ole koneita, jotka voi panna seisokkiin tai myydä Uruguayhin, kun kaikki isot puut on hakattu. Vastaavasti yrittäjiäkin palvelee se, että em. palkansaajaosa on jatkuvasti ostovoimaista. Pienipalkkaiset ja keskituloiset käyttävät suurimman osan tuloistaan kulutukseen.


Kuva-arvoituksen ratkaisu: kyseessä oli pilotti Puolison uuteen lennokkiin. Minusta punatukkainen mimmi oli hyvä valinta. Toinen vaihtoehto olisi ehkä Austin Powers...


Yksi asia jäi kertomatta. Ette kyllä usko tätä, mutta - meille jaetaan posti myös lauantaisin.

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Meillä posti jaetaan kyllä laatikkoon, asutaan NRW:n alueella. Ja kerrostalossa. Ja postilaatikot ovat sisääntulokerroksessa. Tosin välistä posti jaetaan kaksi kertaa päivässä ja isommat paketit vielä erikseen. Ja posti tulee myös lauantaisin.
Ja postissa saa hyvää palvelua jopa huonolla saksankielen taidolla ;)
Jonoa on usein, mutta jono liikkuu, ei tyhjiä asiakapalvelupisteitä..

Toisaalta, tietääksemme, olemme saaneet Suomeseta kaiken tarpeellisen postin tännekin. Veroilmoituksetkin. meillä ei kyllä ole osoitteenluovutuskieltoa. Helpommalla tämän muuttorumban kanssa on päästy kun tieto menee sieltä suoraan kaikille mahdollisille. (ollaan muutettu viime aikoina ensin Suomessa ja sitten tänne).

9:16 ip.  
Anonymous Sirkku said...

Minusta tuo 'paketit naapuriin' on ihan loistava juttu! (riippuu tietystä naapureista - mulla se on aina näinä Saksanvuosinani toiminut ihan moitteettomasti :-) t

yksi hyvä saksalainen postiin liittyvä keksintö on Packstation: lähes joka asemalla/ostoskeskusella nököttävä Pakettiautomaatti, johon postisi toimitetaan. Voit sitten minä vuorokauden aikana tahansa tai vaikka sunnuntaina käydä ne sieltä noukkimassa: haku tapahtuu magneettikortilla. On ihan älyttömän kätevä - ja maksuton! lisätietoa löytyy netin syövereistä :-)

12:00 ip.  
Blogger Elina said...

Meillä ei paketteja anneta naapurin käsiin, vaan Packstation palvelee 24/7. Toisaalta opiskelija-asuntolassa se onkin varmaan vähän eri juttu, kun jengiä asuu samassa osoitteessa tosi paljon (meidän asuntolassa joku 40 henkeä). Posti tulee mulle Suomesta tänne siksi, että puolisoni lähettää sen mulle edelleen kuoressa. :)

Packstationeissa ei Rheinland-Pfalzissa myöskään ole magneettikuorta, vaan postilaatikkoon ilmestyy ihan tavallinen pahvinen pakettikortti, jossa on viivakoodi. Käteviä nuo automaatit joka tapauksessa -- ja kohteliaita! Harvemmin sitä kone mua on teititellyt. ;)

Ensi lauantai vois olla hyvä puistoneulontaan, ellei tosiaan sada (ovat luvanneet scheissilmaa Mainziinkin koko viikoksi, mutta ei täällä ole silti satanut kuin lauantaina). Sovitaanko että jos sataa, niin tavataan vaikka Hauptwachella, jonka vieressä on miljoona kahvilaa? Mun suunnistaminen Frankfurtissa on nimittäin joltakin osin vähän heikkoa.

8:06 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Saksalaiset postinkantajat jättävät usein laatikkoon sopimattomat paketit ja kirjeet myös odottamaan rappukäytävään. Lisäksi postin vastaanottajalta ei kysytä kelle naapurille posti/paketti voidaan tarvittaessa luovuttaa, joten ei-niin-kivojen/luotettavien naapureiden kanssa homma ei pelaa. Tämän takia en ikinä maksa pakettia ennakkoon, koska ennakkoon maksettu paketti päätyy todennäköisesti jonnekin, minne en sen soisi päätyvän.

Saksan postissa saa kuulemma hyvää palvelua, jos osaa saksaa. Muuten palvelu on mitä sattuu. Omalla kohdallani postin jakelu on Saksassa toiminut ongelmitta (paitsi rappukäytävään jätetty veroilmoituskuori) ja Suomen postin kanssa ei ole myöskään ollut mitään ongelmia.

7:49 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home