keskiviikkona, maaliskuuta 31, 2010

Suomi tekee sen ihan itse

Viime vuonna kuultiin, että Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen resursseja supistetaan. Sittemmin on kuultu, että mm. sanakirjatyö on turhaa. Niin... onhan se turhaa, kun se ei tuota rahaa suoraan ja heti? Sivistysmaissa pidetään yleensä tärkeänä, että kieltä kehitetään ja sen kehitystä ohjaillaan. Kun tulee uusia käsitteitä ja uusia hyödykkeitä, niille luodaan nimiä. Puhutaanko routterista vai reitittimestä? Mä voisin pitää tätä jopa yhtenä sivistysmaan merkkinä. Suomen hallitus ei ilmeisesti pidä. Joo, eduskunta viime kädessä päättää budjetista ja silleen, mut paskanks välii, jutut menee kuiteskin just niin ku ministeriöis on laskettu. Jea, beibi.

Tällaset pikku-uutiset tekee mut aina hirveen surulliseksi.

Nyt mä sit kuulin, et Turun yliopiston Suomalais-ugrilainen kielentutkimus -niminen oppiaine lakkautetaan. Voi jumalavita, etten paremmin sano. Ei se tuota fyffee, ei. Yksikään suuryritys ei lahjoita sille määräaikasii professuurei. Eikä se oo ees pahemmin mediaseksikäs, ku siel ei tutkita juttui mistä vois soveltaa elektronisii kikkuloi ens joulun lahjapaketteihin. Se on vaan jotain millä on pitkät perinteet, joukko hörhöi jokka on tehneet töitä sen eteen et suomen sukulaiskielet säilyis jossain muodos; ees kirjois ja kansis, vaikkei niit kukaa puhuiskaan. (Ja voikste kuvitella, jokku jopa puhuukin.) Tyyppei jokka luultavasti harrastaa jotain ihme kulttuurivaihtoo itään, hengaa outojen heebojen kans joil ei oo ees rahaa! Voi Venäjä. Eihän suomen kielelkää oo mitää välii, koht puhutaan kaikki englandii. Ainaski mein Ia-Peter on kielikylpytarhas ja jatkaa siit kieliluokalle. Koska suomen kieli on turhaa, on sen yhteys sukukieliin pahempaa ku turhaa: se on resurssien TUHLAUSTA.

Arvakkaa mikä on pahinta kaikista. Nää tyypit on tehneet sanakirjoja. Ei ihme, et ne lakkautetaan.

Nää on pienii juttui ajan virras. Nää on semmosii mikkä kertoo kansakunnan asenteest enemmän ku mikään. Musta on yks paskan hailee vaiks Suomi rakentais kymmenen uutta ydinvoimalaa - jos jutut tehdään huolella ja jätteiden käsittely ja sijotus suunnitellaan etukäteen ni siitä vaan. Se ketään hetkauta oikeesti. Jos se tehdään paskasti ja hutiloimalla, ei se oo ydinvoiman vika. (Sitäpais sitä fuusiovoimaa vois oikeesti kehittää, se ny niin mahdotonta oo.) Enivei. (Huomaakste, mäkää en yritä kirjottaa suomee, mitä vitun välii? Sou fakin wot.) Mut nää pikkujutut kertoo, et millään oikeesti suomalaisel ei oo mitään välii.

Ihan turha itkee et yhyy yhyy maahanmuuttajat tuhoo suamalaisen kulttuurin. Ei ne sitä tee. Ei ne oo ennenkää siihen kyenny vaiks olis tahtonu, ja nykysin tuskin ees tahtoo. Kyl suamalaiset tuhoo suamalaisen kulttuurin ihan ite. Jollei ees omast kiälest pidetä hualta ni mist sit? Tuskin mistään. Paitsi siit et saadaan rahaa. Tai en mä saa, etkä sä, mut joku saa.

Ku ny alkuun on päästy (täähän on jatkunu jo pitkään tää alasajo) ni lopetetaan muutaki turhaa. Oikeestaan kaikki perustutkimus on turhaa, mut alotetaan turhimmista. Tähtitiede. Ei se tuata mitään. Kulttuurihistoria? Shittii. Taidehistoria saa jäädä, koska tauluist voi saada hyvän hinnan, ja kaupol voi ansaita jos mun diilari tietää tauluist jotain. Suomen historia, veks. Arkeologia? Voiks turhempaa ollakaan? Käsityötiede? Älkää hei naurattako, se mitään tiedettä oo. Käsitöit voi oppia jossain harrastuspiiris, taiks kirjoist, mitää käsityönopettajii tarvita. Sama pätee aika vitun moneen aineeseen. Teologinen tiedekunta lähtee, kirkko hoitakoon ite moiset, perustakoot jonkun kirkkoakatemian tai jotain. Musiikkitiede ois kans aika turhaa, mut on seksikästä ku voi esittää et meil on jotai ihme nykysäveltäjii - olkoon siis toistaseks, koska mä en tiedä, miten se saariaho oikeesti musiikkinsa tekee ja mitä se tarvii.

Kielet. Noist kaiken maailman filologioist lähtee muut paitti enkku saa jäädä. Sen resurssit triplataan heti, koska meil alkaa uus innovatiivinen proggis, kaikkien eläkeläistenki pitää opetella enkkuu et ne pystyy tekeen töitä eläkeiässäkin. Eläkkeitä meinaan on pakko pudottaa ja sitäpais, jos eläkeläinen jaksaa harrastaa, kyl se jaksaa töitäki tehdä.

Lääketiede saa olla, mut se keskittyy sit vaan lääkärien koulutukseen - ja niilt apinoilta otetaan lukukausimaksut jälkikäteen, niil on varaa. Oikeustiede kans, mut siit karsitaan oppiainei. En tiä mitä siellä oikeestaan on, mut se mikä ei tuota välitöntä hyötyy, se lähtee. Filosofiaa saa harrastaa jonkun muun ku valtion kustannuksel.

Mistä puheenollen - kaikki filosofiat, valtio-opit sun muut vastaavat saa siirtyy yksityisiin korkeakouluihin, niinku vehnänalkio-opistoon vai mikä se oli.

Tähän tapaan ku putsataan, saadaan tuottavii korkeakoului. Ja opetus tapahtuu sit englanniks.

Vittu ku vituttaa, ja mitään mä en tälle kehitykselle voi.

10 Comments:

Blogger Sabda said...

Mä oisin mainostanut sulle eilistä Kultakuumetta ("Tuottaako kansainvälistyminen pakkoenglantia", http://areena.yle.fi/audio/863546
), mutta höh, se onkin kuunneltavissa vain Suomessa. Ihana Auli Hakulinen puhuu taas fiksusti (ja kehuu suomentajia, hihii!) ja Junivöösiti of Iistön Finlandin heppu juuri niin tyhmästi kuin sopii olettaakin.

11:48 ap.  
Blogger Mari said...

Joo, se olis huisin vaarallista, jos suomalaisia ohjelmia vois kuunnella ulkomailla.

7:04 ip.  
Blogger Sabda said...

No erityisesti tällaisia kansainvälistymiskriittisiä!

8:04 ip.  
Anonymous Marjut said...

Mä kiusasin sua blogipalkinnolla. Jee.

9:25 ip.  
Blogger Tagatha said...

Taidatkos sen selvemmin sanoa.

Nimim. Satunnainen nettiseikkailija

12:56 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoista törmätä mainintaan minun pienestä, yleensä kovin tuntemattomasta pääaineestani satunnaisessa blogissa - ja toki myös ilahduttavaa. :) Suomalais-ugrilaista kielentutkimusta ei kuitenkaan varsinaisesti lakkauteta, vaan se yhdistyy suomen kielen oppiaineen kanssa oppiaineeksi nimeltä suomi ja sen sukukielet. Siihen tulee kaksi eri linjaa (suomi ja sgr. kielentutkimus) ja niille omat kiintiöt.

6:28 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Mihin tosiaankin on tämä mainen maamme menossa. Tulevaisuudessa enää kukaan ei osaa silkalla suomella kertoa kummassa Jimmy Nail näyttää hottiksemmalta, joko Morons from Outer Space, vaiko Auf Wiedersehen Pet, vaiko häntä kenties Crocodile Shoesissa. Sensijaan joku kuvitteellinen avatar, käytetään hänestä vaikka tällä kertaa nimitystä 'Orava^', arpoo intternettipohjaisella sovelluksella tuunattua legendaa siitä, kumpi oli ensin; Nekku- vaiko NeKKu.

6:58 ip.  
Anonymous Tiina said...

Totta puhut, huoli on aiheellinen.

Jotain arvostuksesta ja arvoista kertonee sekin, että Helsingin yliopistossakin päätettiin viisaasti yhdistää Kulttuurien tutkimuksen laitos "Filosofian, kulttuurintutkimuksen ja taiteen laitokseksi", kaikki "hömppä" siis yhteen kasaan...

4:22 ap.  
Blogger juuli said...

Ehkä luet tätä joskus? Tarvitsisin osoitteen - voitit blogissani.

7:11 ap.  
Blogger MariJ said...

Kiitos kommentistasi. :) Aika huonosti kyllä minut tunnet, jos olen mielestäsi puritaani. ;) Voisin tuosta nimityksestä jopa loukkaantua, mutta arvatenkin heitit sen näin aprillipäivän kunniaksi huumorilla. :D Mieheni muuten on ateisti eikä kuulu kirkkoon, joten siksikään meillä ei vietetä juhlapyhiä, koska hän ei halua kristillisiä juhlia viettää (siis esim. joulua). Itselleni riittää vallan mainiosti, että työn puolesta nuo juhlapyhät tulee vietettyä moneenkin kertaan, kotona ei sitä juhlaa sitten niin enää kaipaakaan.

8:08 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home