perjantaina, kesäkuuta 22, 2007

Haiseva vastalause

Kovasti tännekin puuhataan uutta tupakkalakia ensi vuoden alusta. Olisi kieltämättä iso uudistus jos joka paikassa ei röyhyteltäisi. Esimerkiksi asemilla on nytkin tupakointikielto, mutta useimmissa paikoissa ei. Vaan eihän laki tietenkään yksityistiloja koske, lähinnä ravintoloita ja sensellaisia.

Asennetasolla iso ero on "sisällä" polttaminen. Kun mää olin pikkanen viälä (siis noin sata vuotta sitten), isäni poltti sisällä. Voi olla että seurapiirini ovat rajoittuneet (ja ovatkin), mutta jotenkin tuntuu siltä että Suomessa ei juurikaan sisällä enää poltella. Esimerkiksi semmoista esinettä kuin tuhkakuppi ei Suomessa osu silmään joka kaupassa, täällä kyllä.

No ja mitenkö se minua kaivelee jos joku muu polttaa kotonaan / työpaikallaan?

Siten että jos nyt vaikka ostaa ebaysta jotakin pientä (kangasta, nauhaa, nuottivihkoja,..) niin jumaliste ne KAIKKI haisee tupakalta. Joka kerta. MUR!

Ja yritäpä löytää savuton kahvila? No, onneksi ulkokahvilakausi on pitkä. Etsii vain sen pöydän joka on tuulen yläpuolella... (ja sitten tuuli kääntyy.) (Sisä)kahvilassa saattaa olla vierivieressä (hyvä ettei ihan kiinni toisissaan) kaksi pöytää, joista toisessa istuu röyhyttelevä sakki ja toisella pöydällä komeilee kyltti jossa savukkeen yli on ruksit. Kahvilassa, jonka pinta-ala on ehkä 30 neliötä, jos sitäkään. Vessa mukaan luettuna. Taannoin käväisin leipomossa: säntäsin kiireisäsni sisään, mietin että tää on jotenkin outo paikka; ehdin jo sanoa että otan noita muffineja kiitos ennen kuin tajusin että myyjätäti juuri tumppasi tupakkansa ja sehän täällä löyhkää.

Tunnisteet:

9 Comments:

Blogger Stricker said...

Mulla on parilta viime vuodelta kyllä aika erilaisia kokemuksia. Mä tulin tänne -99 ja silloin alkuvuosina kyllä sitä tupruttelua huomasi enemmänkin ja muistan kovasti ihmetelleeni, kun Mäkkärissäkin tupruteltiin, samoin pieneissä putiikeissa. Nyt viime vuosina musta homma on vähentynyt tosi paljon, tosin mä kyllä en liiku oikeastaan ollenkaan yleisillä kulkuvälineillä, joten sellaisista paikoista ei ole paljoa kokemuksia. Mietin juuri, olisiko ero siinä, että asutaan täysin maalla, mutta kun aloin miettimään, en muista Düsselinkään lähellä paikkoja, joissa olisi poltettu ja olen itsekkin tupakoivien vanhempien perheestä ja inhoan tupakansavua. Gasthauseissa kyllä poltetaan, mutta musta sekin on vähentynyt ... tai me käydään siellä liian harvoin :-). Oliskohan täällä Etelä-Saksassa vähän erilainen tyyli.
Ja me ollaan ebayn suurkuluttajia jo lähes sieltä mun alkuajoista lähtien ja olen ostanut kaikenlaista kangasta, vaatetta ja lankoja tosi paljon, eikä ole ollut kuin yksi housusatsi, joka tuli jonkun putiikin jämistä, jotka löyhkäsivät tupakalle. Muuten kaikki olleet savuttomia. Tainnut olla meillä uskomaton tuuri, kun jotkut muutkin ovat valitelleet savuisia ebayostoksia. Mutta en todellakaaan valita uusista laeista, vaikka ne kyllä aika kaaosmaisilta ovat tähän asti tuntuneetkin enkä ole vieläkään vakuttunut, tuleeko siitä enempiä kieltoja ainakaan koko maahan. Musta tämä Bundesland-systeemi mielettömine eroineen on vieläkin aika outo juttu! Varsinkin näin kolmen Bundeslandin rajalla on hauskaa, kun asiat on eri lailla kaikissa.

8:19 ap.  
Blogger Anne said...

Ahaa, nyt selkisi miksi monissa ilmoituksissa lukee että tavara on aus Nichtraucherhaushalt! ;-D

Olin joskus muinoin Ateenassa. Siellä oli hubaa kun pankkivirkailijat veti sätkää tiskin takana, en olisi voinut edes kuvitella sellaista Kansallis-Osake-Pankin huivikaulaisilta virkailijoilta!

10:12 ap.  
Blogger Mari said...

Jaaha, mää asunkin siis saksan savuisessa ytimessä :I mut stricker, tosi lohduttavaa kuulla että edistys edistyy tässäkin asiassa! :) ja anne: hih

12:49 ip.  
Blogger Pilvi said...

Mä tajusin vasta viime viikolla, miten hieno tupakkalaki meillä onkaan. Aikaan eTl (ennen tupakkalakia) kun kävi "yhdellä" työpäivän jälkeen, piti pestä koko vaatekerta ja hiukset kotiin tultuaan tai muuten koko residenssi ja oma itse löyhkäsi röökille... Nyt tulin kotiin ja menin samoilla hiuksilla ja paidalla seuraavana päivänä duuniin! Luksusta.

6:37 ip.  
Anonymous Maddaleena said...

Huomenta Mau, kiitos kommentistasi blogissani. Olen todella huolissani tästä jalkakivusta. Kuinka saan vaikka s-postiosoitteesi, tahtoisin keskustella asiasta privaatisti? Käytkö Ihan itse foorumilla? Sinne voisi jättää yv:n.

6:05 ap.  
Anonymous Katjis said...

Terveisia Turkista, kannatan haisevan vastalauseen esittamista... Blogiasi on kiinnostavaa lukea, Mau! Asuin myos aikoinaan Saksassa ja silloin myos arsytti tuo tupakoinnin maara, mutta se oli osittain omaakin vikaa kun itse ankesin tarjoilijaksi. Turkissa tupakansavun haju IHAN joka paikassa on kylla ykkosarsyke. Eilenkin kaukolinjan bussissa, jossa kylla muuten on tupakointi kielletty (oho!), kuski tietysti poltti ketjussa, eli se siita puhtaasta ilmasta. Se on myos tosi inhottavaa, etta kampaajalla poltetaan sisalla. Ja basaarissa hedelmanmyyjat polttaa siina tyon touhussaan. Tyopaikalla joutuvat nykyaan polttamaan parvekkeella, mutta kun sen oven jattaa auki niin tietysti kaikki hajut tulee sisalle. Onpa vaikea kuvitella, etta taalla joskus tulisi jotain tupakointia rajoittavia lakeja, mutta ehka se tuntui eparealistiselta myos Suomessa viela 30 vuotta sitten. Arrinmurrin!

9:12 ap.  
Blogger Mari said...

maddaleena: pistin viestiä.
katjis: argh! nyt mä muistin että kerran osuin kampaajallekin, missä toinen kampaaja alkoi yhtäkkiä vedellä ovenpielessä tupakkaa. Ja tuuli puhalsi savut sisälle, enkä mä päässy pakoon...
Turkki on mulle joku viha-rakkaus-objekti: on niin hirveesti kaikkea mitä siellä haluis nähdä, mutta sinne ei voi mennä kun siellä on niin paljon kaikkea mikä tökkii. Tiedä sitten kumpi on enempi ennakkoluuloja - hyvä vai paha puoli ;)

2:07 ip.  
Anonymous Eeva said...

Muisti on lyhyt, mutta onneksi ah niin valikoiva! Vielä muinaisina opiskeluaikoinamme Fennarin kirjastonhoitaja poltteli päivystyskopissa, joten aina kun lainasimme kurssikirjoja viikonlopun/yön yli, niin – köh KÖH.

Vai oliko siitä sittenkään niin kauhean kauan?

1:56 ip.  
Blogger Mari said...

Eeva: mä olin unohtanut tuon! Iik!

Nenäni muistissa Suomi on onnela jossa tupakansavusta joutuu kärsimään lähinnä silloin kun alakerran naapuri polttaa ikkunassaan / parvekkeellaan...

2:34 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home