tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Muuttomuistio, osa 1

Muistan selvästi, että jossakin vaiheessa tammikuun alussa suunnittelin kirjoittavani muistiin kaiken, mitä piti hoitaa muuttoa ennen - ja miten se sujui.
Ei ole tullut kirjoitettua, sillä asiat liukuvat limittäin ja törmäävät yhteen ja harva asia on nyt tilassa "hoidettu". Listaanpa kuitenkin muutamia juttuja, joista ehkä on iloa Saksaan muuttavalle. Tietenkin asiat olisi VOINUT tehdä toisinkin! Tämä oli meidän tapamme.

1) Uusi asunto
a) etsi sopivia asuntoja netitse. www.immobilienscout24.de on suurin ja käytetyin sivusto. Hae sekä myytäviä että vuokrattavia, jotta saat käsityksen hintatasosta. Tee erilaisia hakuja hinnan, pinta-alan jne. mukaan. Rivitalot saattavat olla "talot"-osiossa, joten hae sekä asuntoja (Wohnung) että taloja (Haus).
b) päätä, paljonko voit käyttää asumiseen kuukaudessa. Vuokran lisäksi tulevat NK= Nebenkosten = sivukulut: jätehuollosta lämmityslaskuun. Joskus ne on luettu mukaan vuokraan, tällöin siinä lukee "Warmmiete". Summa vaihtelee suuresti mm. sen mukaan, onko kyseessä pieni talo (esim. 6 asuntoa), iso kerrostalo, tai rivitalo.
c) Vertaa, montako neliötä saat sopivalla rahalla ja millaisilta alueilta. Haluatko asua kaupungissa vai maalaiskylässä? Tarvitsetko sujuvaa joukkoliikennettä vai käytätkö joka tapauksessa autoa? Lähetä lisäkyselyitä kiinnostavista asunnoista, pyydä lisäkuvia ja pohjapiirroksia.
d) Joukkoliikenteestä löytyy tietoa myös netissä, mutta kaupunginosista on vaikea saada puolueetonta tietoa. Poliisiraportteja voi löytyä ja niistä voi päätellä jotakin. Saksassa pätee sama sääntö kuin muuallakin - hintataso kertoo myös statuksesta. Kysele niiltä, jotka asuvat ko. seudulla. Muita suomalaisia löytyy esim. foorumilta http://suomalaiset.de - muitakin foorumeita toki on.
e) kun olet haarukoinut alueen / alueet, joilta asuntoa etsit, lähetä lisätiedusteluja kaikista niistä asunnoista, jotka tuntuvat mahdollisilta. Ellei sähköpostiin vastata viikossa, lähetä faksi tai soita. Kokemustemme perusteella saksalaiset rakastavat faksia... Päätä, milloin voit matkustaa katsomaan asuntoja. Ellet voi tehdä niin, varaudu asumaan hotellissa useita viikkoja. Varaa matkalle mukaan käteistä välityspalkkion, takuuvuokran yms. varalta. Avaa matkallasi saman tien pankkitili. Eri pankeilla on eri käytäntöjä - jos jossakin pankissa ei osata avata ulkomaalaiselle tiliä ilman todistusta saksalaisesta osoitteesta, niin toisessa kyllä osataan. Ellet rehaa mukanasi käteistä, rahan siirto maasta toiseen voi viedä joko pari minuuttia tai viikon. Murphyn laki pätee tässäkin... Hanki virkatodistus apostillen kera (maistraatista), jossakin vaiheessa saatat tarvita sitä. Välittäjä / vuokranantaja saattaa haluta nähdä myös verotustodistuksesi tai muun todistuksen tulotasostasi. Palkkaliuska kelpaa ehkä myös.
f) Keittiö. Useissa asunnoissa keittiön kaapit, koneet, tiskipöytä jne. eivät kuulu asuntoon. Edellinen vuokralainen voi tarjota omiaan sinulle ostettavaksi. Käytä harkintaa - ulkomaalaiselta saatetaan pyytää koomisia summia! Tarjoa itse sopivaksi katsomasi summa. Vaivaa ja aikaa se tietenkin säästää, ja ajallakin on hintansa.
Isot kaupat kuten http://www.mann-mobilia.de/ tarjoavat keittiöpaketteja halvimmillaan parilla tonnilla, mutta hinnoissa taivas on kattona. Esimerkkinä meidän melko pieni keittiömme tuli maksamaan yli 5000 euroa. Jos kauppiaan laskema tarjous on mielestäsi kohtuuton, kiitä ja kävele ulos. Kauppoja riittää. Ota kuitenkin huomioon myös se, että kaikki eivät automaattisesti laske asennuspalvelua mukaan hintaan. Jos aiot itse asentaa kyökkisi, laske hintaan myös työkalujen hankinta, putkimiehen ja sähkömiehen veloitus, ja oma aikasi.
Toimitusaika on tyypillisesti 2-3kk.
g) Kun asunto luovutetaan, käy yhdessä vuokraajan kanssa läpi huolella koko asunto. Valokuvaa mahdolliset vauriot, jotta et joudu niitä myöhemmin itse korjauttamaan. Ellet osaa saksaa, käytä kielenkääntäjää apuna - meidän vuokrasopimuksemme on 7-sivuinen ja hyvin yksityiskohtainen. Kääntäjä veloittaa muutaman kympin, suhteessa muihin kuluihin summa on ihan mitätön.
h) Puutteellisellakin kielitaidolla pärjää, jos asenne on kohdallaan. Saksalainen saattaa puhua englantia, tai sitten ei. Meidän kokemuksemme mukaan hymyily auttaa jo pitkälle. "Anteeksi, voitteko puhua hitaammin, puhun niin huonosti/vähän saksaa" tuottaa yleensä vastaukseksi "tehän puhutte erinomaista saksaa!" - ja sitten käydään itse asia läpi niin että kaikki ymmärtävät... Kieltäytyäkin voi kohteliaasti, esim. jos tehty tarjous on liian kallis tai esitelty asunto ei miellytä.

2) Muutto
Jos tavaraa lähtee mukaan vain pari laatikkoa, esim. au-pair-vuodeksi, ne voi lähettää vaikka junarahtina tai jonkun kuljetusfirman kautta. Posti ei ole halvin. Jos muutetaan "oikeasti", kannattaa satsata muuttofirmaan. Ensinnäkin, säästät paljon aikaa kun ei tarvitse itse hankkia pakkausmateriaaleja, kuljetusvälinettä, vakuutuksia jne. Toisekseen, tekemällä kaiken itse et välttämättä edes säästä mitään. Kolmanneksi - mistä saisit kantoapua siellä toisessa päässä? Ota yhteyttä niin moneen muuttofirmaan kuin keksit, ja pyydä tarjous. Valitse 2-3 edullisinta, ja hio tarjousta. Jos suinkin mahdollista, etsi muuttokumppani joka on matkalla joko samaan suuntaan tai takaisinpäin. Me löysimme em. foorumilta vastakkaiseen suuntaan tulevan perheen, ja saimme hyvin edullisen yhteistarjouksen Grundellilta http://www.grundell.com/pages/muuttopalv.html - vielä ei ole muutettu, mutta tähän mennessä palvelu on ollut loistavaa.
Heitä pois / lahjoita toisille kaikki sellainen, mitä et oikeasti kaipaa. Älä pakkaa muuttolaatikoihin rumaa kukkavaasia, jota et ikinä käytä, tai vaatteita joista laihduit/lihoit ulos vuosia sitten. Jos aiot tulla takaisin, vuokraa vaikka minivarasto - älä kiusaa sukulaisia lastaamalla heidän autotallinsa täyteen sinun tavaroitasi seuraavien 3 vuoden ajaksi.
Pakkaa mukaan myös jotakin turhaa, mutta rakasta. Kulttuurishokki tulee kuitenkin jossakin vaiheessa, ja silloin saattaa olla lohtua vaikka Raumlaissi jaarituksi -kirjasta tai mummon rippikuvasta.
Loppukaneetti: tässä hössöttäessäni olen kadottanut pokkarikamerani jonnekin tavaroiden sekaan. Kuvia laatikkoh... laatikkolabyrintistamme tulee jossakin vaiheessa.

2 Comments:

Anonymous Tassu said...

Kiitos vinkeistä. Lisää tällaisia muistioita sitä mukaan kun muutto etenee!

8:20 ip.  
Blogger Stricker said...

Olipas hyvä muistio ja hyviä vinkkejä, vaikkeivat olekkaan ajankohtaisia! Mukavia muuttovalmisteluja!

10:15 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home