maanantaina, tammikuuta 02, 2006

Mä mistä alkaisin...

Kun muuttaa, pitää muuttaa jonneKIN. Eli uusi koti pitää saada. Koteja voi lähinnä vuokrata tai ostaa. Ahne kapitalistisikaporvari tietenkin laskee, että jos vuokran sijasta maksaa yhtiövastiketta ja lainanlyhennyksiä ja -korkoja, säästää samalla itselleen pikkuisen. Vuokralla asujalle taas ei kerry mitään. Siitä huolimatta aioimme ensin vuokrata asunnon, katsella sopivaa ja vasta myöhemmin ostaa oman.

Varsin pian selvisi, että jos aikoo Saksassa vuokrata asunnon, on syytä olla varakas. Samat kujeet kuin täälläkin, eli pitää maksaa takuuvuokraa, välityspalkkiota (jopa 2kk vuokran edestä) - mutta sen lisäksi tavalliseen saksalaiseen asuntoon eivät keittiön kalusteet (kaapit, hella, tiskipöytä jne.) kuulu ollenkaan. Myös laminaattilattia, komerot ja kaikki valaisimet saattavat lähteä edellisen vuokralaisen matkassa pois. Kun taas muutat itse pois, omistaja syynää säälittä kaikki nurkat. Poislähtijän kuuluu esim. maalata/tapetoida seinät uudelleen. Ellei jälki miellytä, voidaan em. takuuvuokra pitää korjauskustannuksia varten...
Näinpä puolen vuoden vuokra-asuminen ei siis innostanut meitä. Osa asunnoista kuitenkin myydään/vuokrataan keittiökalusteineen päivineen, ja mitä sitten tekisimme ostamillemme kaapeille...
Miten etsitään asuntoa, kun asutaan toisessa maassa? Onneksi on internet. Toistaiseksi viihdyttävin (ja opettavaisin!) sivusto on ollut www.immobilienscout24.de - sitä selatessa on vierähtänyt tunti jos toinenkin. Alkaa hahmottua, millaiseen meillä voisi olla varaa. Seuraavaksi ihmettelemmekin, miten sen saa hankittua? Jos vaikka saammekin myytyä tämän asunnon ensi viikolla, maksaako joku kauppahinnan heti (vaikka pääsee muuttamaan kesäkuun alussa vasta)? Voimmeko saada saksalaisesta pankista 100% lainaa asuntoon? ja välityspalkkio siellä näyttää olevan tyypillisesti 5,8% eli yli kymppitonnin menee reilusti... (En yleensä tee vertailuja markka-aikaan, mutta mistä ihmeen hyvästä välittäjä saa esim. 70 000 markkaa, jos ilmoittaa vain internetissä ja käy kerran esittelemässä asuntoa ostajalle? No, tämä oli sivuhuomautus. Unohtakaa.)
Yhtaikaa siis pitäisi pitää kahta asuntoa jonkun aikaa, se on selvää. Pitäisi myös kilpailuttaa saksalaisia pankkeja asuntolainan saamiseksi? Frankfurtissa on 400 pankkia... Osa on suuntautunut varmaankin yksityisasiakkaisiin, millä ne seulotaan? Jotkut kuuluvat jonkinlaiseen konsortioon jolla on yhteiskäytössä pankkiautomaatteja (ja niitä pitää käyttää, olen kuullut että siellä ei voi maksaa "joka paikassa" pankkikortilla kuten täällä).
Rajansa silläkin, miten paljon aikaa, vaivaa ja hermoja käytetään täältä käsin - valitsemme pankin tuttavien suositusten perusteella. Ei auta kuin toivoa, että lainaehdot ja -korot osuvat kohdalleen.
Pieniä reunaehtoja meillä on, mitä asuntoon tulee:
tilaa tarvitaan niin, että lapset saavat omat huoneet - Tomille työhuone - minulle työtila esim. makuuhuoneesta.
Oikein kiva olisi, jos saisimme 2-kerroksisen asunnon.
Alueen pitää olla suht rauhallinen (ei slummia kiitos)
- luontoa kävelymatkan päässä (iso puisto tai kaupunginmetsä tms)
- julkisilla pitää päästä puolessa tunnissa keskustaan (jotta minä saan hengenravintoa)
- lasten koulun pitää olla kävelymatkan päässä (ja se, onko koulu "hyvä" vai "huono" selviää vasta kun kokeilee, voi itku)
- hinta ei saa olla yli 300 ke. Se, onko meillä varaa 200 vai 300 ke asuntoon, selviää tietenkin vasta, kun teidämme, mitä nykyisestä saamme ja paljonko saksalainen pankki meille lainaa myöntää ja millä maksuajalla...

Sen sijaan meille ei ole välttämätöntä, että talossa olisi hissi. Voimme siis muuttaa hissittömän satavuotiaan talon ullakkokerrokseen. Kahden auton talliakaan ei tarvita, eikä kindergartenia.

2 Comments:

Blogger Tuulia said...

Kuulostaapa tutulta, samoja asioita meilla pohdittiin puolitoista vuotta sitten :) Usko pois, se helpottaa ihmeesti kun paasette paikan paalle, siella on paljon, paljon ihmeteltavaa ja totuteltavaa. Asunto on vain yksi asia monien joukossa.

Tsemppia pahkailyyn!

7:15 ip.  
Blogger AnneV said...

Asunnonvaihtoa on näköjään liikkeellä :-) Mua ei ole vielä virallisesti irtisanottu tästä kämpästä, varoitettu vaan että koko talo menee myyntiin. Nyt sitten yritän pähkäillä, pitäiskö uskaltautua tekemään asuntokauppaa ulkomaanpellejen kanssa vai muuttaisko edelleen vuokralle.

Saksasta en tiiä, mutta Belgiassa on mun mielestä ihan järjettömät nämä pakolliset kustannukset, joita ilman asuntokauppaa ei oikein voi tehdä. Pakolliset leimaverot, rekisteröintimaksut ja notaarinpalkkiot ym. nostaa kauppasummaa (asuinalueesta riippuen) noin 15-17,5 prosenttiin - tai siis karkeasti voi sanoa että kauppahinnan voi kertoa 1,2:lla. Kiinteistön myyjä sentään maksaa välityspalkkion, mutta kyllä mun mielestä kans liikaa rahaa menee ihan kankkulan kaivoon.

Noh, odotellaan tässä nyt koska tähänkin kämppään tulee edes katsojia - sitten kaupanteon jälkeen on kuusi kuukautta aikaa muuttaa pois. Periaatteessa voi tulla siis mielenkiintoinen kesäloma meikäläiselle.

Mutta lykkyä tykö teidän projektiin, perheen kanssa muuttaminen antaa vielä suoritukseen lisäkierteitä.

9:16 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home